To specyficzne „ święto” jest dobrą okazją, by przypomnieć sobie jak ważny jest pierwszy posiłek.

Nie rezygnujmy z niego , zarówno na co dzień, jak i od święta. Warto pamiętać, że śniadanie najlepiej

zjeść w ciągu godziny od przebudzenia.

Śniadanie

śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci maja energię do nauki, lepiej

koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

Jak przygotować smaczny i pożywny posiłek? Stawiajmy na jakość produktów, a nie na ilość.

Pamiętali o tej zasadzie uczniowie naszej szkoły. Dnia 6 listopada w naszej szkole poświęcony był

promowaniu  zdrowego stylu życia. Uczniowie wszystkich klas 0-III po raz pierwszy brali udział

w Programie „ Śniadanie Daje Moc” i wspólnie zjedli przygotowane zdrowe śniadanie.

śniadanie

śniadanie

Przy wsparciu rodziców i wychowawców klas, punktualnie o godz. 10, dzieci rozpoczęły pracę.

Korzystając z bogatego zestawu zdrowych produktów przyniesionych z domu sprawnie przygotowały

smaczne kanapki, przekąski i soki, które potem spożyły z apetytem. W czasie zajęć edukacyjnych

przekazano najmłodszym cenne informacje, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania, o roli

prawidłowego żywienia.

śniadanie

śniadanie

Dzieci biorąc udział w programie, miały możliwość próbowania nowych smaków, dowiedzenia

się co lubią jeść na śniadanie inne dzieci oraz dlaczego śniadanie jest tak ważne i „ daje moc”.

To była świetna zabawa zarówno dla dzieci, jak i rodziców, dzięki której najmłodsi nauczyli się jak

ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie.

śniadanie

śniadanie

Idea programu „ Śniadanie Daje Moc”

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania ( ang. „ European Day of Healthy Food

and Cooking”), ustanowiony w 2007r.przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.

Do tej pory dzień ten obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii.

Najważniejsze cele programu:

  1. Zwiększenie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.
  2. Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację
    oraz promocję prawidłowego żywienia.

                                                                                                                                  Wychowawcy kl. 0 – III


Galeria zdjęć…
 

cz.1           cz.2