W listopadzie 2018 roku uczniowie klasy II a i II b oraz III pod opieką wychowawców p. D. Gaweł, p. A. Marek, p. B. Ziętary realizowali zadania wynikające z projektu „ 5 porcji warzyw, owoców i soku”.
Podczas prezentacji multimedialnej otrzymali niezbędne informacje na temat zdrowego odżywiania i zbilansowanej diety. Omówiona była piramida zdrowego żywienia oraz rola witaminy, składników mineralnych, zawartych w owocach, warzywach i sokach. Dzieci poznały również etapy powstawania soku oraz uzyskały odpowiedź na pytanie – dlaczego powinniśmy jeść 5 porcji owoców , warzyw i soku dziennie.
Podczas rozwiązywania krzyżówek, rebusów oraz wykonywania prac plastycznych uczniowie wykorzystali zdobytą wcześniej wiedzę. Zabawy i gry edukacyjne ,, Zakodowane owoce”, ,, Dyktando w ruchu” i ,,Memory” sprawiły im wiele radości.
W ten sposób uczniowie łatwiej przyswoili wiedzę dotyczącą zbilansowanej diety, dowiadując się m.in., że jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, a szklanka soku może być ich jedną porcją w ciągu dnia.
Na zakończenie przygotowywali zdrowe kanapki, owocowe sałatki,
soki i inne ciekawe dania z owoców i warzyw.
Zdrowe śniadanie przygotowane przez dzieci było pyszne i kolorowe.