W listopadzie 2018 roku  uczniowie klasy II a i II b oraz  III pod opieką wychowawców                                             p. D. Gaweł, p. A. Marek, p. B. Ziętary realizowali zadania wynikające z projektu                                                                                                                                     „ 5 porcji warzyw, owoców i soku”.   

Podczas prezentacji multimedialnej otrzymali niezbędne informacje na temat zdrowego odżywiania                 i zbilansowanej diety. Omówiona była piramida zdrowego żywienia oraz rola witaminy,  składników  mineralnych, zawartych w owocach, warzywach i sokach. Dzieci poznały również etapy powstawania soku oraz uzyskały odpowiedź na pytanie – dlaczego powinniśmy jeść 5 porcji owoców , warzyw i soku dziennie.

Podczas rozwiązywania krzyżówek, rebusów oraz wykonywania prac plastycznych uczniowie wykorzystali zdobytą wcześniej wiedzę. Zabawy i gry  edukacyjne ,, Zakodowane owoce”,                                                               ,, Dyktando w ruchu” i ,,Memory” sprawiły im wiele radości. 
W ten sposób uczniowie łatwiej przyswoili  wiedzę dotyczącą zbilansowanej diety, dowiadując się m.in., że jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce, a szklanka soku może być ich jedną porcją w ciągu dnia.

 

            Na zakończenie przygotowywali zdrowe  kanapki,  owocowe  sałatki,
                   soki i inne ciekawe dania z owoców i warzyw.

 

                                 Zdrowe śniadanie  przygotowane przez dzieci było pyszne i kolorowe.

 

Edit