Powiedz mi, co jesz, a ja powiem Ci kim jesteś

                                                                                               Anthelme Brillat – Savarin

   8 i 9  listopada 2021 r.  w naszej szkole obchodziliśmy 
Europejski  Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Został  on zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. 
Do tej pory był obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej.  Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych i dorosłych,  dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie  o konsekwencjach  złej diety  oraz uświadamiania  wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.
 W tych  dniach  Samorząd Uczniowski zorganizował kampanię dotyczącą propagowania wiedzy z zakresu żywienia i żywności.  Przygotowane gazetki zawierały treści promujące zdrowe żywienie. Na godzinach wychowawczych odbyły się pogadanki na  temat składników odżywczych, wartości odżywczej produktów, zasad racjonalnego  i  regularnego spożywania posiłków. Uczniowie obejrzeli filmy: pt.  „10 zasad zdrowego odżywiania” oraz „ Zbilansowana dieta ucznia”.   
Klasy  0-3 dodatkowo wysłuchały utworu  pt. ,,Mozaikowa piramida żywieniowa” 
oraz nauczyły się śpiewać  piosenkę  o witaminkach.

 Ze względu na pandemię każdy uczeń samodzielnie  przygotował dla siebie  zdrowy posiłek,
który przyniósł do szkoły. Dzień zakończył się wspólnym  biesiadowaniem w klasie  i  ekranie 
komputera przy zdrowym śniadaniu.  Uczniowie z  klasy 8a i 8b ze względu na kwarantannę uczcili ten dzień przed ekranami komputera.