Podobnie jak w roku ubiegłym uczniowie klas I- III włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
W tym roku ten dzień przypada 8 listopada.  

  W Dniu Zdrowego Śniadania w  klasach I- III przeprowadzono pogadanki na temat roli śniadania,
jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy,
lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach. Poznały 12 zasad zdrowego odżywiania
się oraz przypomniały reguły zachowania się przy stole. Dowiedziały się również, że zdrowe odżywianie
to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach
i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb, a także pić soki
czy wodę zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu
oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.

   Następnie dzieci według własnego pomysłu przygotowywały pyszne, kolorowe kanapki, koreczki
i sałatki owocowe co sprawiło im ogromną frajdę. W klasach unosił się zapach soków, owoców i warzyw. Po przygotowaniu przekąsek, śniadanie zniknęło ze stołu w okamgnieniu.

   Dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w podjętej akcji. Niesamowicie zaangażowali się w nią także rodzice, wyrażając aprobatę oraz uznanie dla takich działań. To właśnie oni dostarczyli  produkty potrzebne do zorganizowania  zdrowego śniadania.

  Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła
ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.
Klasy 1a,1b

Klasy 2a, 2b

Klasy 3a, 3b