,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo,
jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny,to najlepsze witaminy!
Jedz razowce z grubym ziarnem,
zdrowe jest pieczywo czarne!
Na kanapkę, prócz wędliny,
połóż listek zieleniny!
S.Karaszewskiego
W listopadzie obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania! To wyjątkowe święto zostało wpisane na stałe do naszego szkolnego kalendarza i należy go świętować nie tylko 8 listopada, lecz codziennie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię na wiele godzin. Właśnie dlatego powinien być nieodłącznym elementem każdego ranka.
Uczniowie klas I- III wraz z rodzicami i wychowawczyniami: p. Danutą Kostką, p. Anitą Poborcą,
p. Bogusławą Woźniak, p. Anną Górak, p. Dorotą Gaweł i p. Bogusławą Ziętarą włączyli
się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Przedsięwzięcie miało na celu zwiększenie świadomości
na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania, dzięki któremu dzieci mają siłę i energię do nauki
i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach.
Poranek rozpoczął się od pogadanki na temat piramidy żywieniowej i 12 zasad zdrowego odżywiania. Następnie dzieci zabrały się do pracy, aby przygotować wspólne śniadanie. Na stole pojawiło się wiele warzyw: pomidory, ogórki, papryka, marchewka, rzodkiewka, sałata. Były również inne pyszności takie jak: twarożek, serek, chleb, bułki z ziarnem. Znalazły się też różne owoce, z których dzieci przygotowały „owocowe szaszłyki”. Po przygotowaniu nastąpił długo oczekiwany moment wspólnego
spożywania wykonanych kanapek.
Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.
Było zdrowo, smacznie, kolorowo!!!
Klasy I
Klasy II
Klasy III