Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza
ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych
(i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie
o konsekwencjach złej diety oraz uświadamiania wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.
Dzień ten w Europie obchodzi się na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia podczas lekcji na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania „Śniadanie Daje Moc”.
8 listopada 2022r. Samorząd Uczniowski w klasach 4-8 zorganizował konkurs szkolny (międzyklasowy) na zdrowe śniadanie. Celem konkursu było promowanie prawidłowego żywienia
oraz zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie młodego człowieka.
Uczniowie przynieśli do szkoły wszystko, co niezbędne, aby przygotować zdrowe śniadanie. Każda klasa miała też przydzielony stolik, na którym mogła zaprezentować swoje potrawy.
Wyniki konkursu:
I miejsce – 5b
II miejsce – ex aequo 5a i 7
III miejsce – 6a
IV miejsce – – ex aequo 4 i 8b
V miejsce – 6b
VI – miejsce – 8a
Nagrodami dla zwycięzców były dyplomy i mile spędzony czas z klasą na wspólnym biesiadowaniu
i spożywaniu przygotowanego śniadania.
Opiekun Samorządu Uczniowskiego