Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza
ds. Zdrowia Markosa Kyprianou.  Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych
(i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie
o konsekwencjach złej diety  oraz uświadamiania  wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.

Dzień ten w Europie  obchodzi się na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji, aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia podczas lekcji na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania  „Śniadanie Daje Moc”.

      8 listopada 2022r. Samorząd Uczniowski w  klasach  4-8  zorganizował  konkurs szkolny  (międzyklasowy) na zdrowe  śniadanie. Celem konkursu było  promowanie  prawidłowego żywienia
oraz zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania  i roli śniadania w diecie młodego człowieka.

 Uczniowie  przynieśli do szkoły wszystko, co niezbędne, aby przygotować zdrowe śniadanie. Każda klasa miała też przydzielony  stolik, na którym mogła zaprezentować swoje potrawy.

Wyniki konkursu:

I miejsce – 5b

II miejsce –  ex aequo 5a i  7

III miejsce – 6a

IV miejsce – –  ex aequo 4 i 8b

V miejsce  –  6b

VI – miejsce – 8a

 Nagrodami dla zwycięzców  były dyplomy  i mile spędzony czas  z klasą na wspólnym biesiadowaniu
i spożywaniu przygotowanego śniadania.

                                                                Opiekun  Samorządu Uczniowskiego